Skip to main content
2023-08-03

Bli en effektiv Product Owner 7 - utvecklas som ledare

2023-08-03

Inledningsvis gav jag en kort introduktion till PO-rollen och beskrev vad som normalt ingår i arbetsuppgifterna och inom vilka ansvarsområden. Sedan kom jag in på hur du kan hantera användarbehov och krav följt av lite konkreta tips på hur du kan hantera produktbackloggen på ett effektivt sätt för att därefter fördjupa mig lite mer i hur du som PO kan bli bättre på att kommunicera och samarbeta med olika typer av intressenter. Sedan pratade jag lite om hur du kan effektivisera det löpande arbetet och räknade upp lite tips som du kan använda dig av. I föregående artikel kom jag in på hur du kan mäta teamets resultat och optimera produktens utveckling. Nu tänkte jag knyta ihop säcken och diskutera hur du kan utvecklas som ledare i PO-rollen.

WEB_015_BRIDGET - Portra¦êtt Redpill Linpro Session 2_0.jpeg

Ständigt lärande och ständiga förbättringar

Som PO är det viktigt att ständigt sträva efter att bli bättre och därför rekommenderar jag dig att ständigt utvecklas och att lära dig mer. Dina erfarenheter både privat och i affärslivet blir värdefulla lärdomar som du kan ta med dig, men tänk på att dokumentera olika situationer, vilka åtgärder du vidtog och vad resultatet blev så kan du enklare få lite struktur på dina erfarenheter. Förutom dina egna erfarenheter – lär dig av andra!

Oavsett vilken organisation du arbetar inom finns det säkerligen någon du ser upp till och beundrar.

I bästa fall finns det redan en strukturerad metod för hur chefer och andra ledare kan utnyttjas som mentorer, men även om det inte finns det är det klokt att närma sig dessa personer och försöka få hjälp, råd och stöd av någon med mer eller andra erfarenheter än du själv har.

Sen finns det ju också mer klassiska sätt att lära sig mer på och det är att dra nytta av dokumenterad kompetens som finns där ute i form av kurser, workshops, konferenser, böcker, artiklar, bloggar, videos med mera. Tänk bara på att vara förberedd på att lära dig och att lyssna/läsa/titta aktivt när du gör det.

Att bara slötitta på en Youtube-video fungerar kanske om du ska titta på söta kattungar som gör roliga saker, men det är inte lika effektivt om du ska titta på en video som handlar om hur du kan utvecklas som ledare.

Lyssna aktivt och skapa en tydlig vision

Som jag skrivit en del om i tidigare artiklar är det otroligt viktigt att lyssna aktivt och med empati. Som PO agerar du som länken mellan teamet och intressenterna och därför är det viktigt att kommunikationen fungerar så bra som möjligt. Jag ska inte tjata om det här igen, men jag vill ändå ha med rubriken eftersom det här är en såpass viktig punkt och som många tar för givet.

Om du ägnar lite tid åt att verkligen tänka på det här och ta till dig det jag har skrivit om det aktiva lyssnandet i tidigare artiklar så kommer du strax att märka en drastisk skillnad. Testa!

Ju bättre du förstår teammedlemmarnas och intressenternas behov, desto bättre kan du prioritera och forma produktens utveckling.

I samband med att du blir bättre på att förstå allas behov blir det också betydligt enklare att skapa en tydlig vision för produkten som alla kan komma överens om och förstå. På det viset skapar du också engagemang och förståelse hos alla involverade. Även om alla kanske inte är överens om allting så skapar det ändå ett bättre arbetsklimat när alla vet som ska göras OCH varför.

Samtidigt är det viktigt att tänka på det här med agilitet och flexibilitet så att ni inte snöar in på en lösning utan att ta hänsyn till ändrade förutsättningar eller annat som påverkar visionen för produkten.

Utveckla din kommunikationsförmåga som ledare

Som ledare är det framför allt relationer du skapar och odlar. För att lyckas med det måste du behärska den svåra konsten att kommunicera effektivt och tydligt. Kan tyckas ganska banalt eftersom alla människor kommunicerar på olika sätt och har det inbyggt i sig, men sanningen är att det är ganska ovanligt med människor som är riktigt duktiga på det.

Men för att sammanfatta tidigare punkter kännetecknar god kommunikationsförmåga:

  • Lyssna aktivt och med empati - Fokusera på lyssnandet och ställ följdfrågor.

  • Anpassa din kommunikation efter mottagaren - Olika personer har olika sätt att ta emot och förstå information.

  • Skapa en öppen och tillitsfull kommunikationsmiljö - Skapa förtroende och en förlåtande, positiv miljö. 

  • Var tydlig och koncis - Förmedla budskapet utan att trassla in dig i onödiga omskrivningar.

  • Skapa och underhåll relationer - Investera tid och energi i att både bygga och underhålla relationer.

  • Utveckla din empati - Försök att sätta dig in i andras situationer och förstå dem bättre.

  • Sök återkoppling och utvärdera - Be aktivt om feedback och utvärdera regelbundet dig själv.

  • Använd olika kommunikationskanaler - Anpassa valet av kommunikationskanaler/verktyg efter situationen.

WEB_007_BRIDGET - Porträtt Redpill Linpro Session 2_2.jpeg

Var flexibel och anpassningsbar

Kännetecknande för många goda ledare är att de är experter på att anpassa sig efter nya förutsättningar. Med det menar jag inte att du ska vända kappan efter vinden eller alltid simma medströms. Nej, det handlar om att anpassa sig efter förändrade förutsättningar.

Agila metoder och produktägarskap innebär att du behöver vara flexibel och anpassningsbar i en snabbrörlig och föränderlig miljö. Var beredd på att ändra riktning, hantera förändringar och ta snabba beslut baserat på ny information. Visa öppenhet för att lära dig av misstag och kontinuerligt förbättra ditt arbete.

En del saker du gör kanske inte blev riktigt som du hade tänkt. Men det viktiga är att du lär av misstagen och aktivt söker återkoppling från andra och att du reflekterar över ditt eget agerande. Låter ganska enkelt i teorin, men är betydligt svårare i praktiken. Men som vanligt gäller – övning ger färdighet.

Genom att tillämpa dessa tips och fortsätta utvecklas som ledare och som PO kan du stärka dina färdigheter, maximera produktens framgång och skapa en positiv och effektiv arbetsmiljö för ditt team. Jag önskar dig all lycka och hoppas att du når dina mål i framtiden.

Written by André Johansen