Skip to main content
2023-08-04

Undvika fallgropar i SAFe 7 - Product Owner och Scrum Master

2023-08-04
I vår första artikel diskuterade vi SAFe-ramverkets olika roller och ceremonier och gick igenom lite olika fallgropar man bör undvika. En av dessa fallgropar var att stirra sig blind på hur de olika rollerna beskrivs i ramverket. Sedan tittade vi lite närmare på hur du kan skapa ett mer dynamiskt arbetsklimat och fokusera mer på vad som ska levereras och inte bli bunden av alltför strikta rollbeskrivningar. Därefter följde en diskussion om de olika SAFe-ceremonierna och hur du enkelt kan fokusera på resultatet från dem. Efter det diskuterade vi hur du kan balansera arbetet mellan nyutveckling och förvaltning följt av risken med att fastna i oändliga diskussioner. Sen gled vi in på hur du kan involvera Product Manager (PM), System Architect (SA) och Business Owner (BO) i det operativa arbetet och samtidigt få en bättre inblick i deras arbete. Den här gången tänkte vi fördjupa oss lite i samspelet mellan Product Owner (PO) och Scrum Master (ScM).
Sandra_2_1.jpg

Tydliga rollbeskrivningar

Se till att både PO och ScM har en tydlig förståelse för sina respektive roller och ansvar. PO fokuserar på att definiera produktens vision och prioritera produktbackloggen, medan ScM ansvarar för att stödja teamet och se till att Scrum-processen följs. Samtidigt är det viktigt att främja en öppen och ärlig kommunikation mellan PO och ScM. De bör regelbundet stämma av för att diskutera teamets framsteg, utmaningar och eventuella hinder som påverkar deras arbete.

Hela teamet tjänar på att relationen mellan PO och ScM blir lite mer än bara affärsmässig, att de lär känna varandra på riktigt. På så sätt kan ni skapa ett psykologiskt säkert klimat där ni kan ta upp både högt och lågt, både positivt och negativt. Om det är något väldigt negativt är det bra att tänka igenom hur du presenterar det så att det ändå finns en ljusning på något sätt.

Samtidigt höjer vi ett varningens finger för att stirra sig blind på rollbeskrivningarna som finns på scaledagileframework.com. Som vi nämnde i en av de tidigare artiklarna är det viktigt att anpassa rollerna efter din unika situation och din organisation. Annars är det lätt att hamna i gamla tidens arbetsbeskrivningar där medarbetarens arbetsuppgifter beskrivs till punkt och pricka.

Produktbackloggen

Samarbetet kring produktbackloggen mellan PO och ScM är avgörande för att säkerställa att teamet arbetar med rätt saker i rätt ordning och att de har tillräckligt med information för att kunna arbeta effektivt. Några konkreta tips kring hur PO och ScM kan samarbeta kring produktbackloggen:

  • Prioritering av backloggen - PO ansvarar för att prioritera produktbackloggen baserat på kundbehov, affärsvärde och tekniska begränsningar. ScM kan bidra med insikter om teamets kapacitet och föreslå en realistisk arbetsbelastning för varje sprint.

  • Backlog grooming - PO och ScM bör regelbundet samarbeta för att göra backlog grooming, där de granskar och förfinar backloggen tillsammans. ScM kan hjälpa till att identifiera tekniska skulder och hindra att dessa ackumuleras genom att föra upp dem på PO:s radar.

  • Konkretisering av storys - PO ansvarar för att definiera kraven för varje backlog-element (story) så att teamet har tillräckligt med information för att förstå vad som behöver levereras. ScM kan hjälpa till att säkerställa att storyn är tillräckligt detaljerad för att undvika missförstånd och onödig osäkerhet.

  • Arbetssätt - PO och ScM bör arbeta tillsammans för att hitta det bästa sättet att samarbeta kring backloggen. Det kan vara att hålla gemensamma möten, ha kontinuerliga avstämningar eller använda verktyg för att hantera backloggen på ett effektivt sätt.

  • Flexibilitet och anpassning - Både PO och ScM bör vara öppna för att anpassa backloggen baserat på teamets erfarenheter och kundfeedback. De kan tillsammans fatta beslut om att ändra prioriteringar eller lägga till ny funktionalitet baserat på det aktuella läget.

  • Fokus på värde - PO och ScM bör ha en gemensam förståelse för det övergripande affärsvärdet av varje backlog-element och säkerställa att teamet arbetar med de mest värdefulla uppgifterna för kunderna och organisationen.

Genom att samarbeta kring produktbackloggen kan PO och ScM säkerställa att teamet har en tydlig och prioriterad lista av arbetsuppgifter att utföra, vilket hjälper dem att arbeta effektivt och fokuserat. Detta samarbete bidrar också till att undvika överflödig analys och förbereder teamet för att snabbt komma igång med att leverera värde till kunderna.

Samarbete och gemensamma mål

ScM arbetar för att stödja teamet genom att ta bort hinder och se till att teamet har de resurser de behöver för att utföra sitt arbete. PO stöttar teamet genom att ge tydliga krav och förväntningar på vad som ska levereras. Samtidigt finns det inga tydliga, självklara gränser mellan dessa områden. Det är helt ok att båda rollerna trippar in på varandras områden.

Håll lite koll bara så att ni inte gör samma saker. Säkerställ att PO och ScM har en gemensam förståelse för teamets mål och övergripande vision. De måste arbeta tillsammans för att säkerställa att teamet har rätt riktning och motivation.

Bjud in PO att delta i sprint-planeringsmöten och sprintavstämningar där hen kan ge input och få en förståelse för teamets arbete och framsteg. ScM kan delta i backlog grooming-möten för att ge input på tekniska aspekter och förstå de funktionella kraven.

Genom att tydliggöra ansvar och samarbete mellan PO och ScM kan du skapa en effektiv samarbetsdynamik som stöder teamets framsteg och bidrar till deras framgång. Undvik konflikter och fokusera istället på att samarbeta för att stödja teamet. På det sättet kan PO och ScM tillsammans hjälpa teamet att arbeta på ett strukturerat och effektivt sätt och leverera värde till sina kunder.

I den sista och avslutande artikeln i den här serien tänkte vi prata lite om risken med att fokusera för mycket på SAFe istället för att anpassa ramverket till den specifika organisationens behov och kultur.

Written by André Johansen