Skip to main content

Redpill Linpro deltar i projekt för att öka tryggheten i offentliga miljöer med IoT-teknik

2024-10-08
Digital teknik spelar en avgörande roll i att skapa ett tryggare samhälle – en övertygelse som delas av Redpill Linpro. Med detta i åtanke deltar företaget i projektet Smart & Safe, ett initiativ som syftar till att testa hur smart teknik kan användas för att öka den upplevda tryggheten i Karlstad.
Smart bänk i Karlstad, från projektet Smart & Safe

"Vi är glada att vara en del av detta initiativ för att bidra till ett tryggare digitalt samhälle," säger Johan Lundin, regionchef för Redpill Linpro i Karlstad.

Övergripande mål: Tryggare offentliga miljöer för unga

Projektet Smart & Safe har som huvudsakligt mål att öka den upplevda tryggheten för barn och unga i offentliga miljöer. Genom att utveckla, testa och utvärdera olika lösningar och metoder vill projektet lägga grunden för framtida samverkan mellan olika aktörer. Det centrala fokuset ligger på att använda Internet of Things (IoT)-lösningar för att dra nytta av modern teknik och skapa smarta, effektiva lösningar i allmänna miljöer. 

Projektet eftersträvar även att förbättra processen från behovsidentifiering till implementering av färdiga lösningar. Genom att utnyttja insamlade data vill man också utveckla nya beteenden och underlätta samarbete mellan organisationer, med särskilt fokus på kunskapsdelning och datadelning.

Interaktiv parkbänk som trygg samlingsplats

En av innovationerna som utvecklats inom ramen för projektet är en interaktiv parkbänk. Denna parkbänk, där tekniken är utvecklad av Redpill Linpro i samarbete med bland annat Karlstad Energi, syftar till att skapa en trygg och attraktiv samlingsplats i stadsmiljö. Bänken, som tilltalas "Hej Bänk", låter människor ladda sina mobiler, ansluta till gratis wifi och skall vara en plats där man umgås med vänner. 

"Trots att det enbart är ett test just nu, så svarar bänken i genomsnitt på mer än 100 frågor per månad," berättar Johan Lundin.

Larmband som aktiverar gatubelysning

En annan del av projektet inkluderar utvecklingen av ett bärbart larm som integreras med stadens gatubelysning. Detta personlarm, ursprungligen framtaget av ungdomsföretaget Safestyle, aktiveras via en knapp på en diskret hårsnodd. När knappen trycks in skickas ett SMS med användarens GPS-position till förvalda mottagare, såsom familjemedlemmar, vänner eller SOS Alarm. 

Som en ytterligare trygghetsåtgärd har larmet integrerats med stadens gatubelysning – när larmet aktiveras tänds belysningen i området, vilket fungerar både som en signal för hjälp och som en avskräckning mot potentiella gärningsmän.

Ljudteknik för att avskräcka unga från farliga platser

Projektet inkluderar även en tredje komponent: att skapa trygghet genom ljudteknik. På vissa platser, såsom hustak, som ofta kan utgöra riskområden för ungdomar, har man testat en ljudteknik som använder sig av högfrekventa ljud. Ljudet, som endast kan uppfattas av personer under 25 år, aktiveras när någon närmar sig platsen. 

Förutom ljudsignalen skickas också en varning till projektets IoT-plattform, vilket möjliggör snabb respons vid potentiellt farliga situationer.

Smart & Safe – Ett samarbete för framtiden

Projektet Smart & Safe finansieras av Vinnova och drivs av stiftelsen Compare i samarbete med Karlstads kommun, Karlstad Energi, Karlstads universitet och polisen, tillsammans med flertal företag, däribland Redpill Linpro. Ett viktigt syfte med projektet är att främja samarbete mellan aktörer som vanligtvis inte samverkar, för att på ett innovativt sätt lösa samhällsutmaningar. 

För mer information om projektet, besök Compare.se.

Johan Lundin

Talk to us

Region Manager Karlstad +46 701 43 01 10

Contact form
Written by Susannah Eriksson