Skip to main content
2023-10-17

Bli en Super Scrum Master 3 - hantera hinder och risker

2023-10-17

I den första artikeln gav jag en liten introduktion till Scrum Master (ScM) rollen och vilka ansvarsområden som brukar ligga där. Sedan kom jag in på lite mer konkreta arbetsuppgifter för en ScM och hur de olika ceremonierna kan anordnas för att få ut så mycket som möjligt av dem. I denna artikel tänkte jag fördjupa mig lite mer i hur du som ScM kan hantera risker och hinder som uppstår löpande.

Se tidiga varningar

Som ScM är du hela tiden väldigt närvarande och involverad i teamets arbete och därigenom är du kanske också en av de personer som har störst chans att upptäcka risker och hinder. Förutom att hålla öron och ögon öppna och på det viset vara extra observant kan du ju också med fördel hålla regelbundna möten med hela teamet och komplettera med enskilda möten där alla får en chans att komma till tals.

På det sättet kan du snabbt se tecken på något som kanske håller på att hända eller något som medlemmar i teamet oroar sig för.

Andra tidiga tecken på att något inte står helt rätt till är när medlemmar börjar skruva på sig när du undrar om vi hinner klart med en viss story eller en viss enabler under den här sprinten som vi hade planerat. Det är viktigt att du som ScM förmedlar ett lugn i teamet och känslan av att det är ok att misslyckas.

Det är inte hela världen om vi nu inte hinner med en story trots att vi har lovat. Men det viktiga är att vi flaggar för det så snart som möjligt.

Öppenhet, transparens, kommunikation, samarbete

Öppenhet, transparens, kommunikation, samarbete

Som jag tidigare diskuterade i min artikelserie som handlade om att skapa effektiva IT-utvecklingsteam så är en av de grundläggande byggstenarna som måste på plats den stenen som handlar om att skapa ett psykologiskt tryggt klimat och en arbetsmiljö med öppen atmosfär där alla känner att de kan komma till tals och där man vågar ifrågasätta och ta upp saker till diskussion i gruppen.

För en mer utförlig beskrivning av området, samt massor med tips och råd, rekommenderar jag att du tar dig en titt på den artikelserien som finns här på samma webbplats. Jag tänker speciellt på artikeln som handlar om kommunikation och samarbete.

Erbjuda stöd och resurser

Du som ScM måste vara en tillgänglig resurs för ditt team inte bara för att lära alla i teamet allting om Scrum, men också för att undanröja hinder och risker som jag pratade om tidigare. Men det viktiga i samband med det är också att ScM ständigt är med och coachar och hjälper teamets medlemmar när de behöver det.

Både i större frågor och i enklare, mindre problemställningar. ScM kan också enklare snappa upp när resurser behöver omfördelas i teamet och när kanske tillfällig resursförstärkning behövs utifrån.

Som jag tidigare nämnde fungerar ScM som en naturlig mentor till flera i teamet och ska vara en person där alla kan få råd och stöd i olika frågor som rör Scrum-metodiken, samarbetet, kommunikationen, hinder, risker och mycket mer. I vissa lägen kan man nästan betrakta ScM som teamets kurator och psykolog, men hellre att ScM hanterar för brett område än alltför snävt.

Det finns ju en del agila metoder ScM kan använda sig av för hitta lösningar på problem som t.ex. retrospektiv där du kan få fram vad alla tycker på ett strukturerat sätt.

Beroende på hur ScM är som person och vilka yrkes- och livserfarenheter du bär med dig kan ScM-rollen anpassas så att den passar dig på ett bra sätt och så att teamet får ut så mycket som möjligt av dig. Om du t.ex. har mycket erfarenhet av att hantera HR-frågor ska vi ju självklart utnyttja det i teamet och du kan bli involverad i både rekrytering, vidareutbildning, utformning av individuella utvecklingsplaner med mera.

Om du i stället har en mer teknisk bakgrund som Java-programmerare kan du kanske hjälpa till när utvecklarna skapar sina alster och kanske vara med på kodgranskning och/eller code reviews. Så stirra dig inte blind på hur ScM-rollen beskrivs officiellt utan anpassa rekommendationerna till både teamet och till dig som person.

Arbeta med ständiga förbättringar och dokumentera arbetet

En sak som skiljer människan från många andra däggdjur är vår otroliga förmåga att snabbt anpassa oss efter förändrade förutsättningar och att vi är så duktiga på att dokumentera saker vi testar och dra lärdom av dessa tester tillsammans med dokumentationen så att vi inte begår samma misstag igen. Ja, ja – visst finns det undantag till detta.

Vissa lär inte av historien utan upprepar samma historiska misstag om och om igen, men på det stora hela är det en av sakerna som utmärker den mänskliga rasen.

Till skillnad från dessa människor som inte lära av historien kan du som ScM dra det åt andra hållet, nämligen att VERKLIGEN lära dig av misstagen och se till att dokumentera så mycket som möjligt – stort som smått.

Försök också att kategorisera dina anteckningar eftersom det kommer hjälpa dig väldigt mycket och göra det enkelt att återfinna gamla minnen från olika saker, hur du och teamet valde att agera och vad resultatet blev.

Nu när du har fått värdefulla tips om hur du kan hantera hinder och risker tänkte jag komma in på hur du kan utvecklas till en naturlig ledare för ditt team. Mer om detta i nästa artikel.

Written by André Johansen